Απόδραση στο Νησί

Λίγα Λόγια για την Τήνο


Η Τήνος είναι γνωστή ως το «το νησί της Παναγίας και των Καλλιτεχνών». Κάθε χρόνο, χιλιάδες προσκυνητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού συρρέουν στη νήσο, την περίοδο του δεκαπενταύγουστου, για να αποτείνουν φόρο τιμής στη Μεγαλόχαρη.

Ταυτόχρονα, η Τήνος είναι η γενέτειρα πολλών μεγάλων γλυπτών και ζωγράφων της νεοελληνικής ιστορίας, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Νικόλαος Γύζης, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Δημήτρης Φιλιππότης και πολλοί άλλοι.

Image
Image
Image

Γεωγραφικά Στοιχεία


Η Τήνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί μετά την Άνδρο και τη Νάξο. Πιο συγκεκριμένα υπάγεται στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται ανάμεσα στη Σύρο, τη Δήλο, τη Μύκονο και την Άνδρο. Σήμερα, οι μόνιμοι κάτοικοι της φτάνουν περίπου τις 10.000, ενώ το υψηλότερο βουνό της είναι ο Τσικνιάς, με υψόμετρο 726 μ.

Τα Χωριά


Σήμερα στο νησί υπάρχουν συνολικά 52 χωριά και οικισμοί. Τα περισσότερα από αυτά θεμελιώθηκαν στους μεσαιωνικούς χρόνους και ενδεχομένως κατά τη βυζαντινή περίοδο, ενώ έχουν δημιουργηθεί και σύγχρονοι παραθαλάσσιοι - παραθεριστικοί, κατά κύριο λόγο, οικισμοί.

Όλα τα χωριά διατηρούν τον απολύτως παραδοσιακό χαρακτήρα τους, με τα γραφικά σοκάκια, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τις καμάρες, τις μαρμάρινες κρήνες, τα καφενεδάκια, τα νησιώτικα πανηγύρια, τα τοπικά εδέσματα.

Όμως, οι εκπλήξεις που επιφυλάσσουν στους περιηγητές δεν σταματούν εδώ. Ενδεικτικά αναφέρεται, πως μία βόλτα στο χωριό «Βολάξ», πραγματικά θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες, καθώς το τοπίο, που αποτελείται από ολοστρόγγυλες πέτρες και βράχια, μοιάζει πραγματικά με σεληνιακό!

Image
Image
Image

Η Χώρα


Η πρωτεύουσα του νησιού, η Τήνος ή - όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι - η Χώρα, εκτός από το θρησκευτικό της προφίλ, λόγω του Ναού της Ευαγγελιστρίας, παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό και λαογραφικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, κρύβει τις δικές της όμορφες γωνιές στα γραφικά σοκάκια και στον «Παλιό Δρόμο της Παναγίας» με τα αμέτρητα μαγαζάκια. Εδώ βρίσκεται συγκεντρωμένη - κατά κύριο λόγο - η εμπορική κίνηση του νησιού, αλλά και σχεδόν το σύνολο της νυχτερινής διασκέδασης.

Οι Παραλίες


Ιδιαίτερα «προικισμένες» από τη φύση είναι και οι παραλίες της Τήνου: μικρές ή μεγάλες, αμμουδερές, με βότσαλα ή βραχώδεις, οργανωμένες ή ερημικές, οι ακτές του νησιού είναι σε θέση να καλύψουν τις προτιμήσεις κάθε επισκέπτη, που θέλει να απολαύσει το μπάνιο του σε πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά.
Image
Image
Image

Το Φυσικό Τοπίο και η Αρχιτεκτονική


Όπως είναι φυσικό, το «νησί των Καλλιτεχνών» δεν θα μπορούσε παρά να κρύβει έναν απέραντο αρχιτεκτονικό θησαυρό. Περίπου 1.000 περιστερεώνες, πάνω από 750 εκκλησίες και εξωκλήσια με τα επιβλητικά καμπαναριά τους, πεζούλες, αλλά και διάφορα «κοσμήματα» που βασίζονται στη λιθογλυπτική και τη μαρμαροτεχνία, όπως βρύσες, φεγγίτες, οικόσημα κτλ, μετατρέπουν την Τήνο σε ένα τεράστιο μουσείο παραδοσιακής και λαϊκής τέχνης.

Σημειώνεται ακόμη πως η φύση «προίκισε» το νησί με πληθώρα υλικών που παράγει η ίδια του η γη, όπως: το πράσινο και το λευκό μάρμαρο, τους σχιστόλιθους, το γρανίτη και την πέτρα - δομικά υλικά που επικρατούν στην τοπική αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική.

Άλλοτε επιβλητικό, άλλες φορές ήρεμο και κάποιες στιγμές μυστηριώδες, το πολυποίκιλο Τηνιακό τοπίο διακρίνεται για τη μοναδικότητά του σ' ολόκληρο το Αιγαίο. Η περιπλάνηση στο νησί δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια σαγηνευτική αποκάλυψη φυσικής ομορφιάς, αποτελώντας τον ιδανικό προορισμό για απαιτητικούς επισκέπτες, που θέλουν οι διακοπές τους να συνδυάζουν τα «πάντα»: όμορφα τοπία, καθαρές θάλασσες, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, νυχτερινή διασκέδαση, καλό φαγητό, ηρεμία και χαλάρωση, αρχαιολογικό και λαογραφικό ενδιαφέρον.