Τα Κιόνια

Τα Κιόνια βρίσκονται στη νότια πλευρά της Τήνου, σε απόσταση μόλις 2,5 χιλιόμετρων από το κέντρο της Χώρας. Η παραλία των Κιονών που καλύπτει περίπου 1,5 χλμ. ακτογραμμής έχει πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και είναι αμμουδερή με λίγα βότσαλα. Εξάλλου θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες πλαζ του νησιού. Κατά μήκος της ακτής υπάρχουν δέντρα, αλμυρίκια και άφθονη σκιά, ενώ στις δύο άκρες της είναι οργανωμένη, με beach bar, ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια παιχνίδια.

Ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφετερίες καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις των επισκεπτών και κάνουν τις διακοπές τους πιο απολαυστικές. Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών υπάρχει συχνή συγκοινωνία από και προς τη Χώρα (περίπου κάθε 30 λεπτά), ενώ εύκολη είναι η εξυπηρέτηση του κοινού και με ταξί ή ραδιοταξί (περίπου 4-5 Ευρώ η διαδρομή).

Η ιστορία της περιοχής

Τα Κιόνια παρουσιάζουν έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε την αρχαία πρωτεύουσα της Τήνου, ενώ το όνομά της προέρχεται από τις κολόνες (κίονες) που υπήρχαν κατά μήκος όλης της διαδρομής από τη σημερινή πόλη έως το τέλος της παραλίας. Εκεί κτίσθηκε ένας από τους σπουδαιότερους θρησκευτικούς χώρους της εποχής, το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης - των συζύγων θεών της θάλασσας και μεγάλων γιατρών - οι οποίοι λατρεύονταν ιδιαίτερα στο νησί. Στο ναό, που περιτριγυρίζονταν από άλσος, πραγματοποιούνταν τα Ποσειδώνια, προσελκύοντας πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της Αρχαίας Ελλάδας.

Ανασκαφές & Ευρύματα

 

Οι ανασκαφές στα Κιόνια ξεκίνησαν στις αρχές του 20ου αιώνα από δύο Βέλγους αρχαιολόγους, τους: H. Demoulin (1902) και P. Graindor (1905). Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως συνοπτικά είναι: το ιερό, ένα ολόκληρο συγκρότημα από διάφορα κτίσματα, όπως: τα προπύλαια, ο βωμός, τα υδραγωγεία, τα λουτρά, αλλά και διάφορα αντικείμενα. Ενδεικτικά αναφέρονται: η περίφημη κρήνη του Ποσειδώνα (έργο του 4ου αιώνα π.Χ.), το ηλιακό ωρολόγιο που κατασκευάστηκε από τον αστρονόμο Ανδρόνικο της Κυρρήστου, τα αγάλματα του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, επιγραφές, θησαυροί κ.α., τα περισσότερα από τα οποία σήμερα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα της Τήνου. Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του Ιερού δεν έχει μέχρι σήμερα εξακριβωθεί. Ωστόσο, τα ευρήματα δεν ανάγονται σε προγενέστερους χρόνους του 5ου αιώνα π.Χ.th century B.C.